Cacaoceremonie

Wat is een Cacaoceremonie?

Een cacaoceremonie is een begeleide bijeenkomst waarbij pure, ongeraffineerde cacao wordt gebruikt in een veilige en respectvolle setting. Het drinken van cacao in ceremoniële vorm is een eeuwenoude traditie uit Midden- en Zuid-Amerika. Daar werd cacao gezien als een heilig middel om verbinding te maken: met jezelf, met de gemeenschap en met de natuur.

Waarom een Cacaoceremonie?

In ons dagelijks leven leven we vaak vanuit ons hoofd: denken, plannen, analyseren, enzovoorts.
Cacao nodigt juist uit om vanuit je hoofd naar het hart te zakken en aandacht te geven aan je gevoel.
Het deelnemen aan een cacaoceremonie kan ondersteunend zijn om de drukte van de dag los te laten, je emoties te doorvoelen en meer rust te ervaren. Kortgezegd is het een heerlijk rustmoment, met aandacht voor jezelf.

De werkzame stoffen in cacao hebben daarnaast ook fysieke effecten: ze geven kortstondig meer energie, kunnen je stemming verbeteren en bevorderen helderheid van geest. In combinatie met de ceremoniële setting ontstaat een ervaring die zowel diep ontspannend als inzichtelijk verdiepend kan zijn.


Hoe verloopt een Cacaoceremonie?

We beginnen in een veilige ruimte, vaak in een kring. Hier nemen we bewust een moment van stilte om te ontspannen om vervolgens je intentie voor de ceremonie te zetten: wat is jouw reden voor deelname, wat wil je loslaten, verdiepen of onderzoeken?

Daarna drinken we samen de cacao. Terwijl we de unieke cacao samenstelling langzaam proeven en voelen, word je onder begeleiding uitgenodigd om naar binnen te keren en te luisteren naar jezelf. Dit kan ondersteund worden door muziek, bewuste ademhalingsoefeningen, stilte of een meditatie.

Tijdens de ceremonie kun je allerlei ervaringen hebben: gevoelens van innerlijke rust, inzichten over jezelf of een bepaalde situatie, diepe emoties die ruimte krijgen of juist een gevoel van lichtheid, verbinding en vreugde. Wat er ook gebeurd, alles is prima.

Wanneer de ceremonie ten einde loopt, sluiten we samen af. Dit kan bijvoorbeeld door een kort moment van delen, stilte of een gezamenlijk ritueel. Zo kun je delen hoe je het hebt ervaren en kun je mogelijk extra inzichten krijgen.

 

Bewust omgaan met cacao

Cacao is een bijzonder geschenk van de natuur, dat met respect en dankbaarheid behandeld mag worden. In veel tradities wordt benadrukt dat de kracht van cacao pas volledig tot haar recht komt wanneer ze met een zuivere intentie wordt bereid en gedronken. De intentie waarmee je de ceremonie ingaat – wat je wilt voelen, loslaten of begrijpen – is daarom van groot belang.

 

Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat cacao een schaars en waardevol natuurproduct is. De teelt vraagt veel zorg en vindt plaats in specifieke gebieden rond de evenaar. Achter iedere boon schuilt het werk van boeren die met toewijding en vakmanschap hun land bewerken, vaak onder uitdagende omstandigheden en voor een bescheiden inkomen.

 

Door ons bewust te zijn van deze werkelijkheid, kunnen we met meer eerbied en dankbaarheid omgaan met de cacao die we tijdens een ceremonie ontvangen. Het drinken ervan wordt zo een moment van verbinding – niet alleen met jezelf, maar ook met de aarde, de mensen die haar bewerken en de natuurlijke kringloop waarvan we deel uitmaken.


De kern van een Cacaoceremonie

Een cacaoceremonie draait niet alleen om de drank zelf, maar om de intentie waarmee je deelneemt. Het is een uitnodiging tot innerlijke rust en een moment van verbinding: met jezelf, met de aanwezige groep en met de voordelen die cacao al eeuwenlang in zich draagt.

Het is een plek waar je tot rust mag komen, waar alles bespreekbaar is en waar je welkom bent door een gelijkgestemde groep.


Tijdens een cacaoceremonie faciliteer ik een veilige en begeleide ruimte, waarin je de cacao kunt ervaren, intenties kunt zetten en weer/dieper in contact kunt komen met je eigen gevoel.

Controleer altijd vooraf eventuele Contra-indicaties.
Bekijk de agenda of neem
contact op om deel te nemen aan een bijeenkomst.